Home > Blossary: Лековитите билки на Бистра
Кратка презентација за лековитите билки на Бистра и нивна употреба.

Category: Health

7 Terms

Created by: alex sk

Number of Blossarys: 3

My Terms
Collected Terms
Macedonian (MK)
Compare Language

Мајчината душица (Thymus Serpyllum) е лековита билка од подот Lamiaceae. Расте по карпестите предели на Бистра. Поради деликатноста на билката, мора да се бере многу внимателно, чајот од мајчина ...

Domain: Plants; Category: Herbs

Чубрица (Satureja Hortensis) е апоматична билка која најчесто се наоѓа на карпестите предели, изложени на јака сончева светлина. На Бистра чубрицата понекогаш ја нарекуваат и диво ...

Domain: Culinary arts; Plants; Category: Spices; Herbs

Планинскиот чај (лат: Sideritis Scardica)е лековита билка која расте на повисоките и посувите делови од планината Бистра. Главна сезона за берење е Јуни и почетокот на Јули. Се употребува при ...

Domain: Environment; Natural environment; Plants; Category: Biodiversity; Mountains; Herbs

Ајдучката трева (лат: Аchillea millefolium) е лековита билка која, на планината Бистра, ја има во изобилство. Цвета и се бере од Јуни до Август, највеќе се користи при желудечни тегоби и контрола ...

Domain: Environment; Natural environment; Plants; Category: Biodiversity; Mountains; Herbs

Смреката (лат: Juniperus)е четинарско растение. На планината Бистра најчеста е модрата смрека. Се користи во фармацевската индустрија, како чај, дури и за природно боење на ...

Domain: Environment; Natural environment; Plants; Category: Biodiversity; Mountains; Herbs

Магарешкиот трн ( лат: Onopordum acanthium) е двегодишно цветно растение со бодликави листови, расте највеќе по прострните ливади по планиата Бистра. Чајот од магарешки трн е вистински чистач на ...

Domain: Environment; Natural environment; Plants; Category: Biodiversity; Forests; Herbs

Диво нане (лат: Mentha arvensis)е билка која расте бо изобилие на планината Бистра, посебно во шуми, покрај водени површини. Како и кај питомото нане, чајот најчесто се користи при стомачни ...

Domain: Environment; Natural environment; Plants; Category: Biodiversity; Mountains; Herbs

Member comments


( You can type up to 200 characters )

Post  
My other Blossarys

Термини по кои е препознатливо селото ...

Category: Travel

By: alex sk

Краток осврт на знацењето и историјата на овој ...

Category: Sports

By: alex sk